Tjednik Novosti o nama

Datum objave: 30.12.2013

Predstavljanje sisačke humanitarne Udruge “Iskra”

“Iskra” nade starijima i nemoćnima

Sisačka humanitarna Udruga za razvoj lokalne zajednice “Iskra”, osnovana prije tri godine s ciljem pružanja socijalne i zdravstvene skrbi, predstavila se izložbom radova korisnika na sisačkoj Gradskoj tržnici. Na prigodnom štandu izložene su kreativne rukotvorine koje su proteklih mjeseci korisnici izrađivali na radionicama.

– Kontinuirano brinemo i radimo sa socijalno ugroženim građanima, posebno starijima, bolesnima i nemoćnima sa područja Sisačko-moslavačke županije. Trenutno provodimo projekte kroz različite oblike izvaninstitucionalne skrbi osoba treće životne dobi koje žive na područjima od posebne državne skrbi. Znači, o onima koji u tim ratom opustošenim predjelima žive u izrazito teškim uvjetima, vrlo često u izoliranim domaćinstvima – ističe Maja Vender, predsjednica Udruge “Iskra”.

Od proteklog lipnja krenuli su s projektom “Dnevni boravak za starije i nemoćne osobe iz ruralnih područja Sisačko-moslavačke županije”, pod sponzorstvom INA-e, a koji je podržala i Sisačko-moslavačka županija.

– Juli je bio “mjesec heklanja”, jer su korisnice iz mjesta Slovinci i Strmen pokazale želju za tom vještinom. August je pak bio “mjesec veza”, kada smo radionice održavali u društvenim prostorijama NK Bobovac, gdje su su se okupljali korisnici tog mjesta te Slovinaca, a izrađivali su – jastučnice, stolnjake, ukrasne podmetače, “tabletiće” i druge unikatne ručne radove – kaže Maja Vender, koja radionice vodi sa suradnicama, Sanjom iz Bobovca te Renatom i Lidijom iz Siska.

Radionice planiraju nastaviti u selima u kojima žive korisnici skrbi Udruge “Iskra” – Petrinjci, Brđani Cesta, Kinjačka i Blinjski Kut, a veliku izložbu radova korisnika planiraju predstaviti na Božićnom sajmu u Sisku. Volonteri koji žele sudjelovati u radionicama Udruge “Iskra” uvijek su dobrodošli. Uskoro će u funkciji biti i Iskrina internetska stranica, a dotad se zainteresirani mogu javiti e-mail: iskra.sisak@gmail.com

Mirna Jasić